Wat is endurance?

Endurance is het langeafstandsrijden onder de paardensport. Het is een uitdagende uithoudingsproef waar paard en ruiter goed moeten samen werken. Het kan vergeleken worden met een marathon te paard. Het doel van  een endurancewedstrijd is om als combinatie zo snel mogelijk en in een zo goed mogelijke conditie de finish te behalen. Deze sport is toegankelijk voor iedereen en voor elk ras (zowel paarden als pony’s).

 

To finish is to win!

De paarden worden vooraf aan de start, tijdens de wedstrijd en na afloop door dierenartsen gekeurd. Bij de hogere klasses is er elke 20-30 km een vetgate. Deze bestaat uit een veterinaire keuring en een rusttijd om het paard te verzorgen. Pas wanneer de dierenarts goedkeuring heeft gegeven, mag de combinatie de wedstrijd vervolgen. Hoewel er op tijd wordt gereden, staat het welzijn van het paard altijd voorop!!

 

Wat heb je nodig?

Tijdens wedstrijden moet je een broek dragen die je benen helemaal bedekt, een shirt of hemd die je bovenlichaam bedenkt en waar enige mouw aan zit. Een veiligheidscap is verplicht. Sporen zijn niet toegestaan. Een zweep (maximaal 90 cm) mag alleen in de Impulsrubriek, klasse I en II.

Het paard moet zijn opgetoomd met een zadel en (halster)hoofdstel inclusief teugels.

De keuze van zadel en hoofdstel en bit is vrij. Deze dienen voldoende veilig te zijn, dit ter beoordeling van de jury. Het gebruik van een bit is niet verplicht. Alle soorten stijgbeugels zijn toegestaan mits je schoeisel met een hak van minimaal 12 mm. draagt (anders moet je een gesloten beugel hebben). Als hulpteugel is alleen een glijdende martingaal toegestaan, die het paard niet mag belemmeren.

Hoefbescherming (zoals hoefijzers of hoefschoenen) zijn niet verplicht. Aangezien Endurance Zeeland voornamelijk over het strand gaat, is hoefbescherming niet nodig.


Grooms

Vooral in de hogere klasses, wanneer er in een hoger tempo wordt gereden en bij warm weer, dient het paard tijdens het parcours te worden gekoeld en moet het de mogelijkheid worden geboden om voldoende te kunnen drinken. Hiervoor kan je grooms vragen om met flessen water en drinken op de groompunten te staan en het paard op de vetgate te verzorgen.

In de lagere klasses is het goed mogelijk om zonder grooms te rijden. Tijdens Endurance Zeeland zorgt de organisatie voor voldoende waterpunten om je paard te laten drinken en zelf te kunnen koelen.

Voor verdere informatie over endurance en de verschillende klasses kun je meer lezen op https://www.knhs.nl/disciplines/endurance